Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

IMAM IDEJO! KAKO JO NAJ URESNIČIM?

Letos smo v okviru projekta Spirit že drugo leto zapored z učenci od 6. do 9. razreda izvedli »Start-up« vikend v dveh skupinah. Tudi tokrat je bil poudarek na ustvarjalnosti, inovativnosti, sodelovanju in razumevanju procesa, kako priti od ideje do uresničitve. Ker pa je tudi letos bila »na sporedu« korona in s tem daljše obdobje šolanja na domu, smo se odločili, da učence spodbudimo k razmišljanju, kako s pomočjo novih računalniških in komunikacijskih tehnologij pripraviti oziroma ustvariti pripomočke, namenjene lažjemu učenju. Konkretna naloga učencev je bila priprava zanimive aplikacije za lažje učenje, pri tem pa niso pozabili niti na prostorski, tehnični, časovni in finančni vidik načrtovanja.

Otroci so na podlagi  tehnik razmišljanja in podjetnosti, imenovanega Design Thinking, sami iskali ideje, katera vsebina bi bila zanimiva, na kakšen način bi pridobili interes ciljnih skupin oziroma kako bi reklamirali svoje izdelke, kaj bi prodajali, kako bi uporabljali sodobno informacijsko tehnologijo, kako bi organizirali izgled aplikacije za učenje, razmišljali pa so tudi o izgledu spletne trgovine. Raziskali so že obstoječe na spletu, delali intervjuje s svojo ciljno skupino, se povezovali v skupine in učinkovito iskali informacije. V finalu drugega dne so učenci v obliki govornega nastopa predstavili svoje ideje. Vsi so bili nagrajeni, še posebej najboljši po mnenju komisije.

Učenci so zavzeto delali kljub poznim petkovim popoldanskim in zgodnjim sobotnim uram, med seboj dobro sodelovali, si pomagali, sprejemali predloge za izboljšave in ni jih bilo strah nastopiti pred drugimi. Spoznali so, da je od ideje do uresničitve le-te dolga, a zelo zanimiva pot, pri čemer je potrebno upoštevati dejavnike, o katerih poprej niti niso razmišljali. Vsi sodelujoči so bili tako bogatejši za novo izkušnjo drugačnega dela v šoli, ki je zelo povezano tudi s praktičnim življenjem, kar jim bo zagotovo koristilo.

Mentorice projekta Spirit

Več o projektu si lahko pogledate v kratkem filmčku.

Filmček

Dostopnost