Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

Letos se je tudi naša šola prvič pridružila Dnevu sajenja dreves, ki se tradicionalno odvija 21. septembra. Naše okolje je za nas zelo pomembno. Ne samo lokalno, ampak tudi globalno. Čas je, da se na okolje osredotočimo takoj. Drevesa, ki jih sadimo, so del velike akcije Sadi in skrbi za mir. Do sedaj so šole v tej kampanji, ki jo organizira ENO – Environment Online, globalna virtualna šola in mreža za trajnostni razvoj, s sedežem na Finskem, posadile že več milijonov dreves.

V tem obdobju praznujemo tudi mednarodni dan miru s sloganom Konec rasizmu. Vzpostavimo mir. Poskušajmo najti kreativne načine, kako preoblikovati naš svet v enakopravnejšega, bolj pravičnega in bolj zdravega.

Drevo je za nas simbol. Najprej nas spominja na naravo, pomen podnebja in varstvo okolja. Prav tako simbolizira naše sodelovanje med šolami in skupnostmi po vsem svetu. Živimo v različnih kulturah, vendar moramo ceniti bogastvo vsake posebej. Spoštujmo pravice vsakogar, tudi narave in živali. Označimo ta drevesa kot drevesa miru in rastimo skupaj z našimi drevesi proti boljši prihodnosti.

Prav tako nas veseli, da smo ta dan izkoristili za druženje. Prvošolci so dobili svoje »velike« prijatelje iz 9. razreda že na namenskem dnevu, ki je bil posvečen branju pod krošnjami, tokrat pa so skupaj pripravili še časovni kapsuli in ju posadili skupaj z drevesom. Prav tako smo jih slovesno sprejeli v našo šolsko skupnost.

Simbolična darilca jim bodo zagotovo ostala v spominu na današnji dogodek in prijetno druženje. Verjamemo, da se bodo večkrat ustavili pri njihovem drevesu, pogledali nanj, ga spremljali v različnih letnih časih, čez nekaj let pa v njegovi prijetni senci morda prebrali knjigo, poklepetali s prijatelji ali pa se le spočili. Prvošolci, prijetno počutje vam želimo na 2. OŠ Slovenska Bistrica in iskreno dobrodošli med nami.

Bodimo tudi mi kot drevo, kot pravi misel:

STOJ ZRAVNANO IN PONOSNO,
NE POZABI SVOJIH KORENIN,
PIJ VELIKO VODE,
NE BOJ SE RAZŠIRITI SVOJIH VEJ,
UPOGNI SE, PREDEN SE ZLOMIŠ,
UŽIVAJ V RAZGLEDU,
PREDVSEM PA
NIKOLI NE NEHAJ RASTI.

 

Dostopnost