Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

Tudi na 2. OŠ Slov. Bistrica šoli smo se v petek, 12. 5. 2023, pridružili priporočilom Ministrstva za vzgojo in izobraževanje in izvedli različne dejavnosti na temo nenasilja in strpnosti.

Prve ure petkovega pouka so potekale z razredniki, ki smo za učence pripravili različne delavnice. Vsak razrednik se je sam odločil, kakšno delavnico bo pripravil za svoj razred. Eni oddelki so pregledali šolska pravila, ki smo jih v tem šolskem letu prevetrili, drugi so se pogovarjali o čustvih in spet nekateri so si ogledali poučne posnetke.

V 6. a razredu smo se najprej igrali igro » tisti, ki …«. Učenci so ugotovili, da so si med sabo različni; npr. da vsi nimajo radi čokolade, da vsi ne živijo v bloku, da vsi ne znajo drsati, pa vendar so med sabo prijatelji. Nato smo prebrali pravljico pisatelja Gorana Vojnovića z naslovom Sinica in taščica. Zgodba govori o pomenu prijateljstva, ki se splete med pisano druščino različnih vrst ptic, ki so nepričakovano izgubile svoj dom. Med iskanjem novega doma spoznajo, kako dragocena je različnost ter koliko lažja je pot, če po njej ne stopamo (letimo) sami.

Po prebrani pravljici smo z učenci iskali sporočila zgodbe in hitro so ugotovili, da bi lahko ptice v zgodbi nadomestili človeški liki, črnega krokarja, ki jim je uničil domovanje, pa bi lahko nadomestil hudoben človek, sovražnik, vojna. Učenci so na list zapisali sporočila zgodbe, kot so:

  • Pravi prijatelji nas sprejemajo takšne, kot smo;
  • Sodelovanje je ključno za ustvarjanje boljšega sveta;
  • Če potujemo v jati, noben cilj ni nedosegljiv;
  • Nikoli ne veš, kateri nov znanec postane tvoj najboljši prijatelj;
  • Svet bi bil dolgočasen, če bi bili vsi enaki;
  • Različnosti med ljudmi so kot barve mavrice – vsaka ima svoj čar in lepoto;
  • Ne sodi nikogar po zunanjosti;
  • Tudi če ne govorimo istega jezika, lahko postanemo dobri prijatelji;
  • Nikogar ne puščamo samega na poti;
  • V težkih trenutkih je potrebno združiti moči.

Nato smo ustvarili plaket z napisom Vsaka pot je lažja, če nisi sam. Vsak učenec si je izbral, katera ptica bi bil, jo narisal in zalepil na plakat. Tako je plakat postal pisan, barvit, edinstven, tako kot je naš 6. a. Na naslednji razredni uri bomo plakat namestili v našo matično učilnico, okrog njega pa nalepili sporočila prebrane knjige, ki nas bodo opominjala k strpnosti in sprejemanju drugačnosti.

Učenci so povedali, da si želijo živeti v svetu, ki je prijazen do njih, ki jih sprejema in v katerem se počutijo varni. To je cilj, za katerega si moramo doma in v šoli prizadevati vsak dan posebej. 

Fotografija: Katja Leva

Besedilo: Katja Leva

 

Dostopnost