Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

Zadnja leta opažamo, da knjiga mladim postaja tujka, nadloga, breme.  Otroci nimajo veselja do branja, prednost dajejo elektronski zabavi. Vse manj je takšnih, ki ob branju uživajo, se sprostijo.

Na naši šoli strmimo k dvigu bralne kulture med mladimi, zato tekom šolskega leta izvajamo različne dejavnosti, ki bi pritegnile »stare« in »nove« bralce. Eno prijetno doživetje, ki lahko navdihne k branju, je zagotovo srečanje z izbranim ustvarjalcem, zato smo v prejšnjem tednu v šolo povabili pisatelja, pesnika, igralca Andreja Rozmana Rozo, ki je nagovoril vse učence in učitelje k branju knjig.

Gospod Rozman je iz rokava stresal razne uganke, smešne in malo bolj resne pesmi ter nas navdušil s svojim smislom za humor in interpretacijo.

Ker je bil namenski dan namenjen promociji branja, so se učenci od 6. do 9. razreda odpravili v mestni park, kjer so eno uro brali. S seboj so imeli odeje, udobno so se namestili in s knjigo v rokah odpotovali v svet besed. 

Nato so sledile različne dejavnosti: šestošolci so izdelovali knjižne kazalke in plakate, sedmošolci so se opravili v vrtec, kjer so brali pravljice vrtčevskim otrokom, osmošolci so se podali po mestu in mimoidočim delili priporočljiv seznam najbolj branih knjig, devetošolci pa so obiskali naše prvošolce in jim prav tako prebirali pravljice. Ena skupina učencev je dogajanje skrbno posnela, druga skupina pa je izvedla intervju z Andrejem Rozmanom Rozo – mi pa že komaj čakamo, da vidimo končni izdelek, ki bo prišel z montaže. Obljubimo, da vam ga pokažemo.

Ta dan smo tudi imeli otvoritev naše “BUKVARNE”, ki vabi vse učence, da vanjo odložijo svojo knjigo, ki je več ne potrebujejo, lahko pa vzamejo tisto, ki so jo že dolgo iskali in jih mogoče čaka prav v naši bukvarni. Nahaja se pred knjižnico. 

Besedilo: novinarski krožek 2. osnovne šole Slov. Bistrica

Fotografija: učitelji 2. osnovne šole Slov. Bistrica

Dostopnost