Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

Dragi učenci, učitelji!

V tem tednu se bomo tudi mi pridružili vseslovenskemu projektu Teden pisanja z roko 2022, v katerem bomo spodbujali čitljivo in tekoče pisanje z roko, četudi bomo pisali bolj počasi. Skrbno bomo oblikovali in povezovali črke. Trudili se bomo pisati s pisanimi črkami, tako malimi kot velikimi.

Pisanje z roko je izvirna človekova spretnost, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi. Spretnosti razvijamo z vajo. Znano je, da možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.

Namen Tedna pisanja z roko je ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbuditi, vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen razvoja individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike pri mlajših in starejših ter izraziti spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno.

Osrednja tema Tedna pisanja z roko 2022 bo Pišem z roko, ker … Osredotočeni bomo na prednosti pisanja z roko. Tema je široka in dopušča veliko možnosti za izbiro (več si zapomnimo, ustvarimo več idej, imamo dolgotrajnejšo pozornost, možgani celoviteje delujejo, izražamo spoštovanje in naklonjenost, izboljšujemo fine motorične spretnosti …).

Vsako leto izberemo med uglednimi osebnosti tri, ki podpirajo pisanje z roko. Letošnji ambasadorji Tedna pisanja z roko so: pisatelj Tadej Golob, igralka Mojca Fatur in olimpijska zmagovalka Janja Garnbret.

Dejavnosti, ki jih lahko opravite v sklopu projekta:

  • pisanje pisma (prijatelju, znancu, staršu, nekomu, ki je v karanteni …)
  • pisanje pisma znanim osebam, da sodelujejo v projektu (da vam pošljejo lepe želje, misli – za razstavo)
  • izdelava plakatov (zakaj je pomembno pisanje z roko)
  • spoznavanje različnih vrst pisav (karolinška minuskula, gotica …)
  • osnove kaligrafije
  • pisanje lepih misli
  • učenci lahko prepoznavajo pisave učiteljev
  • spoznavanje dela grafologa (lahko se preizkusijo tudi učenci)
  • okraševanje inicialk …

Veseli bomo vaših prispevkov!

učiteljice slovenščine

Dostopnost