Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

V petek, 16. februarja, so imeli osmošolci naravoslovni dan na temo Hrana, vonji in okusi. Kot pred tednom dni z devetošolci, sta tudi tokrat delala z učenci Miha in Katarina iz Velenja. Predstavila sta jim osnovne skupine aditivov v prehrani, čemu se uporabljajo, zakaj so pomembni, in kako jih v živilih prepoznamo. Na vprašanje, kateri napitek bi izbrali med ponujenimi v trgovini: Sadni napitek z dodatkom E 300, Sadni napitek z dodatkom askorbinske kisline ali Sadni napitek z dodatkom vitamina C, so se vsi odločili za slednjega. A tako E 300 kot askorbinska kislina sta pravzaprav vitamin C, ki spada med antioksidante in sredstva za uravnavanje kislosti, ki preprečujejo porjavenje živila in žarkost maščob. In tako npr. ohranjata suhe marelice lepe oranžne in ne neugledno rjave, ki jih zaradi slabega izgleda nočemo niti poskusiti.

Nato so učenci prepoznavali različne okuse – sladke, slane, kisle in grenke, pa tudi snovi brez okusa. Zanimivo rumena in roza voda nista imeli nobenega okusa, ker jima je bilo dodano le barvilo brez okusa. In novi okus, umami. U, mami, kako je intenziven, ker se uporablja kot ojačevalec okusa, npr. za omake.

Učenci so se preizkusili tudi v vonjanju različnih substanc: vanilije, kave, cimeta, pomaranč, češenj, jagod, grozdja, rožmarina… Nekatere snovi je bilo lažje prepoznati kot poimenovati.

Na koncu pa še predavanje o eksotičnih živilih po svetu oz. kaj vse jedo različni narodi. Ali bi goveji burger zamenjali za novo kulinarično specialiteto, burger iz nutrij? Kako pa bi na krožniku sprejeli namesto govejega zrezka proteinsko bogato jed ali le modno muho iz kobilic? Ne prav dobro, ali pa?

Alenka Mikolič, prof. BIO in KEM

Dostopnost