Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

“Mladim planincem zmeraj dogaja.”  Prvi počitniški dan smo sledili coprnicam na Veliko Slivnico. To je plečata gora nad Cerkniškim poljem, ki zaradi svoje lege sredi notranjskega kraškega sveta že od nekdaj vzbuja domišljijo ljudi. Tudi nam jo je. Že Valvasor je poročal o čarovništvu na Slivnici. Takrat so verjeli, da v Coprniški jami na Slivnici žive čarovnice. Te naj bi čarale in iz jame naj bi bruhala toča, nevihte in strele. Pogosto je namreč gora v resnici ovita v meglo, nato meglice preidejo v nevihte, vihrajo strele in včasih tudi prinesejo točo. Nekoč so jamo celo želeli zapreti s skalo, vendar jim je velika plošča ušla v doline med tem, ko so jo valili proti jami. Naše doživetje je bilo ovito v dobro voljo, sledi čarovnic smo iskali v igri in se pri tem neizmerno zabavali. Pri planinski postojanki nas je sicer pričakala čarovnica, vendar takšna hudomušna, prav nič strašljiva. Tudi do Coprniške jame smo se sprehodili in ugotovili, da v soju sončnih žarkov ni tam nič čarovniškega. Na poti so se nam odpirali čudoviti razgledi na Cerkniško polje. V tem času bi ga že moralo prekriti jezero, vendar še ni prikukalo na plano.

Ker smo zelo radovedni, smo se še podali na ogled tematske učne poti Drvošec. Pot večinoma poteka skozi gozd in je primerna za vsakogar. Poteka skozi neokrnjeno naravo Cerkniškega jezera, kjer jo popestrijo številne informacijske ali didaktične točke (prehranjevalni splet, plezalo ris, silhueta medveda in volka). Najdragocenejši pa so razgledi z opazovalnic Kuharca, Klejni vrh in s kar 10-metrskega stolpa Otočec, ki ponujajo pogled na izjemne razsežnosti tega kraškega pojava. Bilo je prepozno, da bi jo v celoti prehodili, pa nič za to. Dobili smo nove ideje za izlete. Te okoli jezera je priporočljivo prekolesariti.

Zmeraj znova nas na pohodih prevzame narava, odkrivamo bližnjo in daljno okolico in se naučimo kaj novega, skupno druženje pa nas napolni s pozitivno energijo. ZATO vljudno vabljeni, da se nam pridružite tudi vi …

Planinska skupina Mladi planinci

 

Dostopnost