Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

Minuli torek smo ob dnevu šole izvedli namenski dan Varno v prometu. Gostili smo gosta Jerneja Slivnika, paraalpskega smučarja, ki je učencem predstavil svojo življenjsko zgodbo.

Jernej Slivnik je rad smučal že kot majhen deček. Sam pravi, da so ga k temu navdušili oče, ki je bil profesionalni smučarski tekač, bližina najlepših slovenskih smučišč – Jernej je doma iz Hrušice ter poseben vonj snega. Leta 2006 pa mu je prometna nesreča vzela dve največji ljubezni, očeta in sestro. Tretjo si je po hudi poškodbi glave in hrbtenice z veliko voljo postopoma povrnil sam – ponovno je začel smučati, a tokrat kot parasmučar z monoskijem.

Jernej, 5 let star fantič, je v bolnici samo tožil po smučanju. Ni ga toliko prizadelo, da ne bo več mogel hoditi, ampak strah pred tem, da se njemu ljub šport izmuzne iz življenja. Pri rehabilitaciji je imel v glavi vedno samo cilj, da nekoč nastopi na olimpijskih igrah. Želja se mu je uresničila. Pravzaprav je bil edini slovenski udeleženec na zimskih paralimpijskih igrah v Južni Koreji in tam kljub poškodbi zasedel spodbudno 12. mesto. Njegova želja je, da poseže po odličjih na naslednjih olimpijskih igrah. Za nas pa je zaradi njegove težke izkušnje, vztrajnosti in sijaja v očeh zmagovalec že danes.

Jernej je našim učencem podal ogromno novega vedenje o invalidnosti in parasmučanju. Bolj kot vso to znanje pa šteje, da so učenci spoznali, da nič ni nemogoče in da, tako kot je dejal naš gost »kjer je volja, tam je pot«.

V galeriji si lahko ogledate utrinke tega dne, kmalu pa sledi tudi posnetek intervjuja z Jernejem, ki sta ga izvedli učenki novinarskega krožka.

 

Besedilo: Novinarski krožek 2. osnovne šole

Dostopnost